HORITZONS

Amunt, més enllà de l’horitzó

Quatre notícies recents volen donar resposta a les preguntes que molta gent es formula quan contempla el cel: el llançament de la nau Dart contra un asteroide, l’estrena d’una pel·lícula (“No miris amunt”) sobre l’amenaça d’impacte per part d’un cometa contra la Terra, la publicació d’un llibre sobre l’albirament d’un objecte d’origen hipotèticament intel·ligent, i la posada en òrbita del telescopi James Webb. Quatre notícies que ens situen més enllà de l’horitzó, en el centre del cosmos.

Llegir més

La gran amenaça

Míssils hipersònics, capaços de traslladar un o diversos caps nuclears, a sis vegades la velocitat del so; armes que prenen decisions autònomes, al marge de qui les ha disparat; guerra a l’espai, batalles cibernètiques… Molts experts assenyalen que la cursa d’armaments, que mai s’havia aturat, podria entrar, a partir d’ara, en un període d’acceleració i d’expansió. Es pot donar la paradoxa que, al mateix temps que es combaten les causes del canvi climàtic, es potenciï el perill de destrucció militar planetària.

Llegir més

Quan la dreta perd l’oremus

La reacció del PP i Vox davant de les paraules del Papa sobre les fractures a Espanya i el llegat americà no és un fenomen puntual. No suposa una rebequeria infantil passatgera, ni una reacció enfurismada sense perspectives de continuïtat. Respon a una estratègia perfectament treballada que no troba aturador: la fi de l’experiment Bergoglio i el retorn del nacionalcatolicisme.

Llegir més

La venjança de la geografia

L’aparador global s’està complicant, i molt: l’Oceà Pacífic com a epicentre (amb la Xina i EEUU de protagonistes), Rússia reclamant un nou paper imperial, l’arc de la crisi (l’Orient Mitjà) sempre present i greument conflictiu. I Europa, en permanent perplexitat, gairebé fora de joc. El controvertit intel·lectual nord-americà Robert D. Kaplan va anomenar aquests tipus de fenòmens com “La venjança de la geografia”.

Llegir més

Cap a una nova edat mitjana?

L’any 1972, Umberto Eco va escriure un capítol d’un llibre col·lectiu amb el títol La nova edat mitjana. La idea, compartida també pels altres autors, consistia en el fet que la societat de finals del segle XX, a causa de les seves profundes contradiccions econòmiques i socials, entre elles el deteriorament mediambiental, corria el risc de derivar en una nova versió de l’època medieval. Les paraules clau eren crisi i caos. ¿Es compliran aquells malsons, ara que s’ha publicat l’informe del Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic, avalat per l’ONU, i alguns grups radicals reclamen un decreixement global?

Llegir més

Democràcia en perill

La ciberguerra naixent no solament millora i perfecciona de forma exponencial la vella guerra política, basada en la desinformació, la intervenció electoral i altres “mesures actives”, sinó que planteja un autèntic desafiament a la democràcia global. Un llibre de l’expert Thomas Rid explica un segle de manipulació de la realitat, en la que hi van caure periodistes i mitjans de prestigi. Una advertència de cara al futur.

Llegir més

La revolució conservadora i el Vaticà

L’extrema dreta global reuneix les seves forces y passa a l’acció. A principis de juliol, una quinzena de partits ultraconservadors va signar un document contra la deriva federalista de la Unió Europea. És la “primera pedra” d’una gran aliança, van dir. Steve Bannon havia plantat la llavor. S’anomena The Movement. Alguns volen conquerir el Vaticà.

Llegir més

No hi ha certeses

Pere Aragonès i Pedro Sánchez ha fet la seva aposta envers el demà. Han fixat els seus objectius a llarg termini (el 2050) i han establert les seves prioritats immediates. Han posat les cartes sobre la taula de diàleg i negociació. Però el futur és líquid, obert i incert. D’aquí al 2050, es produiran esdeveniments que interferiran o interactuaran amb els propòsits fets públics pels dos presidents.

Llegir més

Un silenci espès

Quan Roger Torrent era president del Parlament de Catalunya va ser objecte de vigilància secreta mitjançant un programa de ciberespionatge, anomenat Pegasus, que controla les trucades i tota l’activitat a la xarxa sense deixar-hi rastre. Ara Torrent n’ha escrit un llibre que es llegeix com una novel·la negra. Però, qui va ser-ne el responsable? I el beneficiari? Silenci espès.

Llegir més

CONTACTE

SANTIAGO RAMENTOL MASSANA
santiago.ramentol@uab.cat

*Camp obligatori

13 + 13 =