HORITZONS

Mil i una consideracions sobre la mort

La covid 19 ha estat una pandèmia letal: camí cap als 3 milions de morts a tot el món, milers de morts a Espanya i a Catalunya. I sorprenentment, en plena crisi del coronavirus, se n’ha parlat poc de la mort i dels morts, dels seus patiments i dels seus sentiments, moments abans que arribés la foscor eterna. I després? Hi ha un després?

Llegir més

La ignorància informada

Ningú està segur de quins impactes socials tindran les tecnologies de la informació i de la comunicació (les TIC). Provocaran, sens dubte, canvis revolucionaris que ens portaran a nous estadis del coneixement humà. Però, serem més savis i més feliços? No se sap. L’únic que es pot dir (per experiència històrica) és que també originaran turbulències i caos.

Llegir més

Quan els plàtans eren com els humans

Moltes persones es neguen a menjar carn perquè provenen d’éssers vius semblants als humans. Però sovint no es tenen en compte altres coincidències. Per exemple: la composició de les cèl·lules entre els humans i els plàtans (que també són éssers vius), és també molt semblant, tot i algunes diferències.

Llegir més

Per què existeix alguna cosa en comptes de no res?

Un sol punt, tan petit, que mesura menys que un àtom. Aquest és l’inici de totes les coses, segons les teories cosmològiques més acceptades. I a partir d’aquí comença la llarga història de la matèria i de la vida. Del Cosmos. És l’esbós primigeni de la complexitat i de la intel·ligència. ¿És el factor que porta finalment a una destrucció inevitable?

Llegir més

Per què els goril•les no gestionen els zoos?

Thomas Suddendorf va plantejar una pregunta pertorbadora: ¿per què nosaltres, els éssers humans, dirigim els parcs zoològics, i no els goril·les? Suddendorf estudia l’evolució de la ment humana. La seva pregunta pressuposava que els goril·les són avantpassats nostres i que, en algun moment, es van quedar aturats en l’aventura de l’evolució. Però per què va succeir tot això? Els humans en som l’últim capítol?

Llegir més

CONTACTE

SANTIAGO RAMENTOL MASSANA
santiago.ramentol@uab.cat

*Camp obligatori

1 + 4 =